Jak wybrać odpowiednie ziemniaki?

Smak i jakość pyz, sałatek, czy placków ziemniaczanych zależy od tego, jakiej odmiany ziemniaków użyjemy do przygotowania danej potrawy. W zależności od zawartości skrobi, kartofle są bardziej lub mniej mączne. Wpływa to na konsystencję potrawy.

Odmiany
• Typ A-sałatkowy
Bulwy tych kartofli po ugotowaniu są zwarte, lekko wilgotne, łatwo się je kroi i zachowują kształt. Ziemniaki tej odmiany to np. Accent, Albina, Cykada, Frezja, Vineta.

• Typ B-ogólnoużytkowy
Kartofle o białym, zwięzłym, nierozsypującym się miąższu. Nadają się doskonale do placków ziemniaczanych, frytek i na grill. Odmiany tego typu to np. Aksamitka, Bila, Drop, Fresco, Irys, Ramos, Tokaj, Wiking, Wawrzyn, Zebra.

• Typ C-mączysty
Ziemniaki o białym, rozsypującym się miąższu, doskonały do gotowania, pieczenia, puree, pyz i kopytek. Przedstawiciele tego typu to np. Arkadia, Bryza, Czapla, Ursus, Zeus.

Kupując ziemniaki należy zwrócić uwagę na kolor skórki. Zbyt ciemna może świadczyć o mocnym nawożeniu. Kartofle nie powinny mieć dużych plam, kiełków i zielonych odcieni na skórce. Nie kupuj też ziemniaków miękkich, mało jędrnych i o pomarańczowej barwie.